Rockabilly och rockabilly-stilen

rockabilly kläder

Har du funderat på varifrån rockabilly egentligen kommer ifrån?

En av de tidigaste musikstilarna inom Rock N’ Roll är Rockabilly. Musikstilen tillkom när man blandade Country and Western-musik med tidig Rythm and Blues. Detta skedde på 1950-talet i södra USA.
Själva ordet ”Rockabilly” är en mix av orden ”Rock” från Rock N’ Roll och ”Hillbilly”, som ofta beskrev Country-musiken på 1940 och 1950-talet. Dessa bidrog väldigt mycket till själva musikstilen. Andra viktiga influencer inom musiken var boogie-woogie, olika typer av blues och western swing.

Något som är väldigt typiskt för stilen är användandet av ståbas och akustisk gitarr. En av de första låtarna som hade det här klassiska soundet var Rock Around The Clock av Bill Haley & His Comets. Några andra typiska tekniker som utmärker rockabillyn är att man ofta använder sig av slap-back, eko och reverbeffekter.

Klassiska artister från 1950-talet är Wanda Jackson, Johnny Cash, Bill Haley, Buddy Holly, Elvis Presley, Carl Perkins och Jerry Lee Lewis.

De influerade i sin tur en ny våg av band på 1970 och 1980-talet såsom bland annat Stray Cats. Under den här tiden kom det även en hel del filmer som var inspirerade av 50-talet. Några av de mest ikoniska är bland annat Grease, Sista natten med gänget och i början av 1990-talet kom Cry Baby med Johnny Depp. Rockabillyn har sedan utvecklats ytterligare till Psychobilly som är en modernare stil med influencer från bland annat punk.

Stray Cats med låten Stray Cat Strut från 1981.

Sista Natten med Gänget (American Graffiti) hade premiär på bio 1973.

Rockabilly Kläder

När det kommer till klädstilen för Rockabilly finns det nuförtiden lika många åsikter om detta som individuella stilar. Men generellt säger man att rockabilly-stilen är starkt influerad av 50- och 60-talets mer rebelliska sida. Ungdomarna ville inte se ut eller klä sig som sina egna föräldrar, det här var en av de första generationerna som hade en så kallad ungdomskultur. Många hade även tillgång till bil och därav cementerades kopplingen till vad som nu anses vara klassiska amerikanska bilar eller så kallade ”Jänkebilar”. Tidigare hade det absolut funnits de som gått mot normen men inte i samma utsträckning eller så utpräglat.

Collectif jean svart vintage bolero
Klädmässigt på den här tiden hade färgerna ofta varit nedtonade. Det var vanligt att tjejer hade en flickig look och ungdomarna var väldigt propert klädda. Nu började man ha andra frisyrer och mer vågad stil. En influens som satt sina spår i kulturen är garanterat Bettie Page. Hennes ikoniska frisyr med kortklippt lugg är fortfarande väldigt populär. En annan som fortfarande influerar är självklart Marilyn Monroe.

SHEEN svart med vita prickar 50-tals klänning

Dagens Rockabilly-stil

När det kommer till mönster inom rockabilly-stilen är det ofta mycket prickar, leopardmönster, pepita gingham och körsbär som gäller. Men självfallet kan detta varieras i oändlighet, det gäller även för plaggen och frisyrerna. Hårblommor, scarfs, rött läppstift och cat eyeliner är också väldigt vanligt. Det är lika populärt med tighta pennklänningar som swing-kjolar eller jeans. Stilen utvecklas dessutom hela tiden och idag kan man se inslag av goth och även mycket så kallade ”novelty”-prints (roliga mönster).

För killar är James Dean och Elvis några av de som influerat mycket. Moderna ikoner såsom Stray Cats och även nutida artister som J.D. McPherson och Tiger Army har också bidragit till stilen. Klassisk stil är MC-jacka och jeans, vilket är både lika populärt hos killar och tjejer. Även sådant som flanellskjorta, bowlingskjorta, workwear eller t-shirts med ett snyggt tryck på (t.ex. en hotrod, MC eller klassisk bil) tillhör stilen.

Rulla till toppen