Höstens skönaste från Pike Brothers

pike brothers rockabilly 50tal vintage heritage tröjor

Nu har vi fått in riktigt sköna vintage-inspirerade tröjor och snygga linnen som är perfekta som basplagg.

Nu finns Pike Brothers 1927 henley tröja i färgerna offwhite och blå i shoppen. Tröjan är en tunnare variant av utilty-tröjan men skiljer sig åt genom att den är kortärmad och att knapparna är gjorda av äkta kokosnöt. Pike Brothers levererar som vanligt heritage-mode när det är som bäst.

PIKE BROTHERS 1927 Henley Shirt Indigo

Henley-tröjans uppkomst

Begreppet ”Henley Shirt” myntades redan på 1800-talet då den ingick i uniformen för roddarna i staden Henley-On-Thames.  Tröjan karaktäriseras av en rundad halsringning, knäppning undertill med mellan 2-5 knappar. Den påminner om en polotröja fast utan krage. Tröjan kan antigen vara lång eller kortärmad och materialet är ofta bomull men kan även bestå av annat såsom polyester eller varmare material såsom merino-ull. På svenska kallas den ofta i folkmun för farfarströja.

PIKE BROTHERS 1927 Henley Shirt offwhite

Pike Brothers 1954 linne

Våra Pike Brothers 1954 linnen finns i vitt och i svart, båda kommer i 2-pack. De passar riktigt bra under en skjorta eller varför inte matcha med ett par snygga jeans?

PIKE BROTHERS 1954 Tank Top Linne VittPIKE BROTHERS 1954 Tank Top Linne SvartPIKE BROTHERS 1954 Tank Top Linne Svart

 

Linnets historia

Det svenska ordet linne kommer från att det vanligaste materialet man använde i underkläder var lin. På engelska har linnet kallats flera olika namn såsom sleevless shirt, wifebeater, singlet och tank top. Själva ordet ”tank top” kommer från att swimmingpooler ofta kallades för ”tanks” i England. För drygt ungefär 100 år sedan användes linnet som en del av badkläder både för män och kvinnor. På den tiden ansågs det skandalöst att ha ärmlösa badkläder, men efter ett tag vande sig folk.  Utvecklingen gick vidare från badkläder till att användas av atleter och även sedan som underkläder.

Ett linne karaktäriseras av att den har förstärkt halskrage och förstärkta armhålor. I övrigt kan de se mer eller mindre ut hur som helst. Den kan vara kort, lång, urringad eller högt skuren och dessutom bestå av allt från bomull till polyester.

På 1950-talet tog Marlon Brando linnet till vita duken i filmer såsom ”A streetcar named desire” (Linje lusta)  från 1951 och ”On the waterfront”(Storstadshamn) och resten är som vi alla vet – historia.

Rulla till toppen